2023. aug 04.

Malaccomb császárgombamártásban

Malaccomb császárgombamártásban

malacsult-csaszargomba_1.jpg

A császárgomba dicsérete, leírása

Fogyassz ínyencségeket. Ilyen a császárgomba (Amanita caesarea). Szépségét, színeit, kellemes illatát, mindenekfölött pedig pompás ízét már az ókori Rómában dicsőítő versekben magasztalták. Európa, Ázsia és Észak-Afrika bizonyos területein is előfordul.

Ám tudni kell, hogy ez a finomság a galócafélékhez (!) tartozik. Egyike azon kevés Amanita fajnak, amely ehető, és nem tartalmaz erős méreganyagokat. Azonban mindig nagyon fontos az óvatosság, mivel könnyen összetéveszthető más, mérgező gombafajokkal, például a gyilkos galócával (Amanita phalloides). Ha nem vagy tapasztalt gombagyűjtő, soha ne fogyassz olyan gombát, amit nem ismersz teljes bizonyossággal.

Császári eledelünk hengeres tönkje alul megvastagodik, bocskora és gallérja is van. Lemezeinek élénksárga színe minden hasonló galócától, így a sárga kalapú citromgalócától vagy a piros tetejű légyölő galócától is összetéveszthetetlenül megkülönbözteti.

Kalapja viszonylag nagy méretű, 5-20 centiméter széles, félgömb alakú. Színe többnyire piros, de lehet narancs, sárga vagy tűzvörös is. A tetején gyakran láthatók a burok fehér maradványai. Az idősebb példányoké szétterülő, a széle finoman bordás, a bőre lehúzható. Élénksárga lemezei nem lefutók, szélesek, spórái fehérek.

E nálunk ritka gombára elsősorban tölgyesekben, szelídgesztenyésekben, fák, mogyoróbokrok közelében találhatunk, amelyekkel gyökérkapcsolatban áll. Ritkán előfordul fenyvesekben is. Csapadékosabb években már júniusban, máskor inkább júliusban és augusztusban terem.

Húsa puha, sárgásfehér, az ételt a főzéskor kioldódó szín szépen megfesti. Nagyon ízletes, sokféleképpen elkészíthető, nyersen salátaként is fogyasztható. Szárítmánya szép, értékes, könnyen felhasználható. Valamennyi ehető galócafaj alkalmas konzervek, kivonatok, továbbá duxelles készítésére. Különösen szép és jó konzerv készíthető császárgalócából

Természetvédelmi szempontok. Mivel a császárgomba népszerű étkezési gomba, néhány régióban a túlzott gyűjtés miatt veszélyeztetett lehet. Fontos, hogy a gombagyűjtők csak olyan mennyiséget gyűjtsenek, amely nem veszélyezteti a gombaállomány fenntarthatóságát és megőrzését.

Mielőtt mártásunkat elkészítenénk, nézzük a malacot.

Így repül szájunkba a sült malaccomb

Daraboljunk fel fél gerezd fokhagymát, egy marék szurokfüvet és bazsalikomot, kis olajjal, marék sóval dörzsöljük be a malaccombot, és helyezzük egy tűzálló tálba, bőrrel lefelé. Álljon ez így fél órát, addig igyunk sört :)

Sütés előtt a combot még szórjuk meg vereshagymával és paradicsomkarikákkal, locsoljuk meg másfél decinyi serrel, alufóliával borítsuk be (lyukasszunk rá pár gőzszelepet) és toljuk be a sütőbe, pici lángon, másfél órára.

Amikor ez letelt, merjünk le a levéből egy decit, fordítsuk meg a combot, irdaljuk be a bőrt rácsosra, emeljük a lángot nagyra, és toljuk vissza.

És mivel úgyis elfogyott a serünk - daraboljuk fel a császárgombát - ami úgy tűnik a hűtőben továbbnőtt! - forrósítsunk fel vajat (5 dkg), pároljuk meg benne (maximum) 2 percig. Csak sózzuk! Öntsük fel a comblével, és sűrítsük be főzőtejszínnel.

Vegyük ki a malacot, csontozzuk ki, szeleteljük fel, majd szórjuk bele a gombamártásos serpenyőbe. Egyet rottyanjanak együtt. Jó étvágyat a fenti képhez!

Pár további császárgomba-recept

Császárgomba modenai módra

Jó minőségű étolajból, ecetből, igen kevés sóból és törött borsból felöntőlét keverünk. Ebbe keverjük a nagyon fiatal, finom csíkokra vágott gombát, valamint a gombával azonos mennyiségű, a gombával azonos módon vágott ementáli sajtot. Lehűtése után fogyaszthatjuk.

Saláta császárgombából bolognai módra

Hozzávalók: 300 g nagyon fiatal gomba, finom csíkokra vágva, 300 g főtt csirkehús (mell), ugyancsak csíkokra aprítva, 4 db közepes, kemény, nem túlérett piros paradicsom, amelyekből lágy részeket kivágjuk, mert a leve elnyomná a gomba finom aromáját, 3 főtt tojás, szeletekre vágva, ecet, olívaolaj, só, nagyon kevés törött bors.

Elkészítjük a felöntőlét, óvatosan belekeverjük a gombát, a húst és a paradicsomot. Lehűtés után fogyaszthatjuk.

Császárgalóca latinosan

A császárgombát borban vagy húslében korianderrel együtt megfőzzük, majd kevés mézzel, fűszerekkel, olajjal és tojássárgájával kiegészítjük. 

Császárgomba provence-i módra

Kalapbőr lehúzása után a kalapokat a lemezekkel felfelé tepsibe vagy serpenyőbe rakjuk, megtöltjük a tönk vagdalékának, kenyérnek, fokhagymának, sónak, borsnak, zöldfűszereknek (petrezselyemzöld elsősorban) keverékével. Olajjal megöntözzük és kisütjük. 

Császárgomba-paprikás

Hozzávalók: 500 g gomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál libazsír, 2-3 db zöldpaprika, 1 db pirosparadicsom, 1 csomó zöldpetrezselyem, 1 kiskanál liszt, 2 dl tejföl, őrölt bors, só.

A felaprított vöröshagymát, majd a gombát is libazsírban kissé megsütjük, rátesszük a paprikát és paradicsomot is, megfelelően szeletelve. A bő levű pörköltet kb. 10 perc múlva sózzuk, borsozzuk, megszórjuk vágott petrezselyemzölddel, hozzáadjuk a tejföl felét liszttel keverve. Összeforraljuk. A tejföl másik felét tálaláskor adjuk hozzá. Frissen főtt, még gőzölgő nokedlival tálalhatjuk.

jegyzi: prcikkes |
Szólj hozzá

konyha gasztro háztartás gomba